Alle må starte et sted

I dag kom jeg til å tenke på hvordan det var og være nybegynner i styrkeavdelingen på gymmet. Som jeg har delt med dere tidligere var ellipsemaskinen hyppig brukt for noen år tilbake, og aldri satte jeg min fot inn i styrkeavdelingen. En sjelden gang kunne jeg fullføre noen sett på tilfeldige utvalgte styrkeapparater, men også dette var totalt uten mål og mening.

 

Det var råskummelt å ta steget inn på styrkeavdelingen. På dette tidspunktet trente jeg på 3T Midtbyen her i Trondheim, og jeg husker så fryktelig godt første gang jeg skulle sette foten inn på styrkeavdelingen helt alene. Jeg hadde hatt en veiledningsøkt med Emil tidligere, og nå skulle jeg kjøre gjennom første dag av programmet han hadde gitt meg. Dette var lenge før jeg lærte meg å bruke dynamisk oppvarming, og oppvarmingen tok fortsatt sted på 3D-mølla. De ti første minuttene ble derfor vanligvis holdt av til oppvarming på mølla, men akkurat denne dagen doblet jeg det – og etter 20 minutter følte jeg meg klar til å gå ned trappen til styrkeavdelingen. Helt klar var jeg likevel ikke, og nede i første etasje måtte jeg også bruke enda ti minutter på en matte ved siden av styrkeavdelingen før jeg klarte å ta de første stegene.

Et av mine første møter med markløft, 21. mai 2011

Poenget mitt med dette innlegget er å minne dere på at alle har vi en gang vært nybegynnere. Etter kun èn veiledningstime i forkant hadde jeg ikke veldig god peiling da jeg tok steget inn blant gutta, men alle må vi starte et sted. Det er ubehagelig å trå ut av komfortsonen, men det er også her vi lærer og utvikler oss. Etter samtaler med andre og av egen erfaring virker det som om denne redselen ofte kommer av at vi frykter at andre skal se at vi gjør feil.

For det første: 90 % av de som trener på gymmet har mer enn nok med å konsentrere seg om seg selv. Og de som faktisk kommer på trening for å bruke tiden sin på og konsentrere seg om andre kommer aldri til og komme noen vei = the joke´s on them.

Og for det andre: Selvfølgelig kommer vi til å gjøre feil – vi har aldri gjort det før! Det ligger i ordet nybegynner - man er NY og en er selvfølgelig ikke ekspert på noe en ikke har prøvd før. Og vet dere hva? Det er først når vi gjør feil og blir klar over feilen vår at vi har muligheten til å rette opp i det. Det tar tid å bli god, og selv med 2 år styrketrening på baken føler jeg fortsatt jeg har MYE å lære og jeg gjør også mine feil den dag i dag.

…mitt siste ord blir derfor: get at it! Jeg kan nesten love dere at dere ikke vil angre :)

Blogglisten

På lag med kroppen

Hva skal jeg si. Jeg syns det er positivt at baksiden av fitnesslivsstilen kommer frem i lyset. Å skulle konkurrere i fitness passer helt klart ikke for alle, og har man på ett eller annet tidspunkt hatt et anstrengt forhold til kropp og kost bør man tenke seg om to ganger før man påbegynner en slik reise. Det er det vikitg at folk vet.

Det å skulle konkurrere i fitness kan sees på som ekstremt, og da er det også viktig at en gjør seg opp noen tanker i forkant av det hele. Tiden frem mot konkurranse er tøff, og tiden etter kan også by på utfordringer – er dette egentlig noe som passer for meg? Det er langt fra enkelt, og det passer ikke for alle. Samtidig føler jeg også for å poengtere at ikke alle som har konkurrert i fitness sitter igjen med varige mèn, og for min egen del føler jeg at den livsstilen jeg har i dag utelukkende har styrket meg som person.

Tro det eller ei, men jeg har et langt mer avslappet forhold til kropp og kosthold enn hva jeg hadde tidligere. Når jeg mimrer tilbake til den første tiden etter videregående, husker jeg ei jente som syns hun hadde for store lår, spiste for lite og som satte all sin lit til ellipsemaskinen. Ei jente som til stadighet jobbet mot kroppen sin, og aldri oppnådde mer enn frustrasjon.

I dag sitter jeg med langt mer kunnskap, jeg vet hva som fungerer og jeg vet hvor enkelt det er å forme kroppen sin. Og selv om jeg vet hvilken mat som gjør kroppen min godt og selv om det er viktig for meg å få i meg mest næringsrik mat, spiser jeg mer enn gjerne sjokolade om jeg føler jeg har lyst på det – forskjellen mellom nå og da, er bare at jeg spiser det uten dårlig samvittighet. Jeg gjør mye bra for kroppen min, og jeg trener såpass mye – at jeg vet at det bare gjør meg godt. Og dager hvor vi føler oss mer eller mindre bra tror jeg de aller fleste av oss har, og er nok ikke noe som nødvendigvis er knyttet opp mot en fitnesslivsstil. For min del er fokuset flyttet vekk fra mindre lår og lite mat – over på mer mat og en sterkere kropp.

Jeg spiller i langt høyere grad på samme lag som kroppen min og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg elsker den livsstilen og hobbyen jeg har. Jeg jobber med kroppen min.

Blogglisten

Noe å tenke over

29. september 2012 fikk vi for første gang se bikiniklassen i Norge. Jenter i form med fantastiske bikinier, stylet fra topp til tå med både sminke, brunfarge, armbånd, ringer, glitter og glam. Naturligvis lar en seg inspirere – og siden den gang har det eksplodert med jenter som ønsker å prøve seg på scenen.

I denne forbindelse er det viktig å huske på at det som vises frem på scenen på selve konkurransedagen – gjerne er et produkt av timer, dager, uker, måneder og faktisk år med innsatsvilje, hard og målrettet trening. Du går en lang periode på et kaloriunderskudd, samtidig som du skal prestere på trening, og fungere i hverdagen ellers.

Jeg har tidligere delt med dere at oppkjøringen jeg hadde i fjor mot Norway Open gikk overraskende bra – noe jeg fortsatt står for. Det samme gjelder for årets oppkjøring mot Stavanger Open, NM i Oslo, og nå også Nordisk i Tallinn – dog ikke like overraskende. Hvilke tanker man sitter igjen med i ettertid varierer selvfølgelig mye fra person til person, og hvordan utgangspunktet ditt er før diettoppstart. Noe av årsaken til at jeg sitter igjen med nettopp denne oppfattningen, kommer nok som et resultat av den jobben jeg gjorde allerede før diettstart. Jeg brukte tid på å innstille meg mentalt på hva de kommende ukene skulle innebære – det kom til å bli tunge dager, noen lange dager, dager hvor du helst vil kaste deg over sofaen istedet for ellipsemaskinen, sultne dager.. Og når disse dagene plutselig meldte seg, var det selvfølgelig ikke enkelt – men jeg var innstilt på at de skulle komme, som også gjorde de enklere å takle.

Vurderer du selv å prøve deg i konkurranse, vil jeg derfor oppfordre deg til å bruke mye tid på og tenke over hva det egentlig er du kaster deg ut i. Gjør du denne jobben i forkant av diettperioden, er det ingen tvil om at du vil stå stødigere når de tøffe dagene kommer.

Deretter går timene, dagene, ukene og månedene på diett – og plutselig er den store dagen der. Du klarte det! Du skal stå på scenen i ditt livs form og endelig få vise frem det du har arbeidet for i lang tid. En hel dag hvor du står i sentrum, og fokuset er på deg.

Det er derfor også viktig å gjøre seg noen tanker om hvordan perioden etter en slik oppkjøringsperiode og konkurranse kan oppleves. Du har brukt så uendelig mye tid og krefter til å forberede deg til denne dagen – og plutselig er det hele over.

Du har ikke lenger det samme presset på deg, du kan bruke tiden din som du vil – og ikke minst, du kan spise akkurat hva du vil. Hvordan takler du det å ha brukt måneder på og komme i sceneform – til å gå mer eller mindre tilbake til den formen du hadde før oppkjøring?

Det kan være lurt å bruke litt tid på og reflektere over akkurat dette spørsmålet. Personlig husker jeg det gikk fint i tiden etter Norway Open, selv om det var dager hvor man regelrett følte seg som et dass. Og slik tror jeg det er for mange som har stilt i en eller annen form for fitness. Du går ikke fra å være i ditt livs beste form det ene øyeblikket, til en mer ‘polstra’ versjon i det neste øyeblikket – uten at det ligger litt i bakhodet på deg. Selv om jeg hadde brukt mye tid på å tenke over dette under diettperioden – fikk jeg kjenne litt på det i ettertid. Samtidig visste og vet jeg inderlig godt at den formen jeg har på konkurransedagen ikke er en form jeg vil holde hele året. Jeg vil spise godt, bygge og bli bedre til neste gang.

Dette innlegget er derfor rettet litt til dere som kanskje sitter med en liten fitnesspire i magen. Det er fantastisk gøy, en utfordring, et minne for livet og noe jeg absolutt ikke angrer på – men reflekter litt over slike problemstillinger.

Har jeg et avslappet forhold til kropp og kosthold? Hvordan blir perioden i forkant av konkurransen, oppkjøringen – tiden etter konkurranse? Hvor mye vil jeg dette? Er jeg klar? 

Blogglisten

23 days

I dag er jeg trøtt. Startet dagen med superfrokosten min, og kom meg etterpå avgårde for en liten runde med enkel poseringstrening. Skal om ikke alt for lenge (okey, helt ærlig blir det nok fortsatt ei stund til) dra å gjøre unna dagens intervaller. Ettersom jeg hadde kortintervaller nå på søndag, blir det 4 x 4 i dag. Det er 23 dager igjen til Stavanger Open, og når det kommer til forberedelser har jeg fortsatt en hel haug igjen. Det er ikke til å legge skjul på at det er ganske økonomisk belastende å stille i slike fitnesskonkurranser, og jeg håper virkelig jeg får det hele til å gå opp. Tanken på at det ikke skal gå opp er litt skremmende, men jeg har jo alltid sagt at det å stille i fitnesskonkurranser må være et gode når jeg faktisk får det til, og går det ikke – vell, så er det alltids nye konkurranser hvert eneste halvår. Èn ting er sikkert, jeg gjør mitt beste!! Formen kommer seg ihvertfall for hver eneste dag som går, selv om kroppen holder litt vann etter gårdagens oppkarbing, som by the way smakte fantastisk. Det slår aldri feil med et saftig pannekaketårn, fylt med cottage cheese og sukkerfritt jordbærsyltetøy. Ha en fin lillelørdag ♥

Blogglisten

4 uker – evaluering

4 uker har jeg fullført på det programmet jeg er på nå, og er halvveis i perioden på 8 uker. Hvordan har det egentlig gått så langt? 

Det har helt ærlig gått utrolig bra. Av totalt 16 gjennomførte styrkeøkter i løpet av disse fire ukene, kan jeg med hånda på hjerte si at 14 av de har vært veldig gode økter, mens 2 av de har vært mindre gode – men fortsatt god. Det er lenge siden jeg har hatt en  bra treningsperiode!

Så hva er egentlig forskjellen? Den aller største forskjellen tror jeg går på kostholdet. Som jeg har nevnt har tidligere har jeg lenge vært flink med kostholdet – men man kan alltid være litt flinkere. Det har jeg denne gangen vært.

Det meste av kosthold har blitt loggført, slik at jeg har hatt full kontroll på at jeg har fått i meg nok mat, nok proteiner, nok karbohydrater og nok fett. Selvfølgelig har jeg tillatt meg dager hvor jeg har kost meg med både is og godis, men da har det altså ikke gått på bekostning av skikkelig mat. Jeg har merket bra fremgang på trening, blitt sterkere og har følt at energien har vært tilstede under øktene.

Boken “Bli mest med mental trening” av Erik Bertrand Larsen har også hjulpet meg merkverdig.

1. Jeg har brukt mye tid på å finne det som driver meg på trening, noe som gir meg den ekstra boosten med motivasjon. Lært meg til hva jeg skal si til meg selv under trening for å trigge de riktige følelsene – og klare å gi maks selv om det blir tungt.

Eksempelvis bruker jeg versjoner av denne mye:Hold trøkket oppe nå. Det er mange av dine konkurrenter som gjør det samme som deg i dag, men du gjør det noen prosent bedre. Trening med mål og fokus”

eller

“Du er sterk, rå og bra trent. Derfor klarer du å holde litt litt bedre kvalitet i det du gjør hver dag. Det er nå det avgjøres, i alle disse hverdagene. Vær best – i dag!”

2. Det som også har gitt meg driv på trening – er det jeg har nevnt til dere tidligere her. Da jeg startet forrige oppkjøring kom jeg rett fra en dårlig treningsperiode med lite mat – denne gangen vil jeg føle meg bra og sterk når jeg starter, føle at jeg har gjort ting riktig opp mot selve oppkjøringen. Det driver meg.

Dagens første råd blir derfor: finn det som driver deg, det som trigger akkurat deg til å yte maks på trening – om det er at du har et ønske om å løfte et visst antall kilo i knebøy, stille i fitness, klare å løfte egen kroppsvekt – bare finn noe å jobbe motnoe du kan strekke deg etter - det er gull verdt det.

Og dagens andre råd: Når du først skal gjøre noe, bruke tid og energi på noe, gjør det fullt ut – gi alt.

Fra i morgen av blir det litt endringer frem mot scenen, men det får dere høre mer om senere :-)

Blogglisten

Slik blir det denne gangen

Så var det den klumpen da, en følelse jeg ikke helt klarte å sette ord på.

Jeg har gått mange runder med meg selv, hit og dit, opp og ned, pro’s and con’s, handlinger veid opp mot konsekvenser, og fornuft mot følelser.

Det er nok flere årsaker til at denne lille klumpen har oppstått, og at den aldri har sluppet taket.

Økonomi. Først og fremst tror jeg det handler om det økonomiske. Det er kostbart å holde på med fitness – og da jeg for første gang bestemte meg for å debutere i bikinifitness, hadde jeg vell egentlig ingen anelse om hvor mye penger det faktisk kom til å koste meg. Jeg hadde lite penger igjen da konkurransen var over – og det å skulle bruke så mye penger på å stille i fitness igjen allerede, føler jeg ikke er helt riktig prioritering av meg akkurat nå.

Allerede? Ja, for det er faktisk bare litt over 4 mnd. siden jeg sist sto på scenen. Å gå gjennom en slik oppkjøring til konkurranse kan være en tung påkjenning for kroppen, og fornuften sier meg at det kan være lurt å gi kroppen noen mnd. til – hvor den får akkurat den næringen og hvilen den eventuelt trenger.

Følelser. Det er kjipt å skulle gi seg og trekke seg tilbake fra noe en allerede har startet på – og er så godt i gang med. Jeg er en sta og målrettet jente, og det jeg har satt meg forut blir som oftest gjennomført. Når det er sagt, er det en forskjell på det å ha ståpåvilje og pågangsmot – og det å være totalt blendet for det fornuftige og åpenbare. En konkurransediett er absolutt ingen lek.

Det har altså ikke vært et enkelt valg, men et nødvendig valg – som jeg nå har slått meg til ro med. Beslutninger og valg i livet er knyttet til følelser – og en god beslutning trigger noe i deg. Jeg føler at dette er det riktige valget for meg nå, når jeg altså har bestemt meg for at jeg ikke kommer til å delta på vårens konkurranser.

Et stressmoment. Jeg har vært nødt til å minne meg selv på hvorfor jeg startet å trene. Det var jo aldri slik at jeg startet å trene fordi at jeg skulle stille i fitnesskonkurranser. Motivet var å bli sterkere – bygge enn sunn, stram og sterk kropp.

Treningstights // topp (favoritt)

Fitness og det å stå på scenen er utrolig gøy, men det skjer ikke for en hver pris, og det å stå på den scenen bør være et positivt gode som kommer av styrketreningen – ikke et stressmoment, noe det hadde blitt hvis jeg på tross hadde valgt å stille til våren. Denne gangen ble prisen altså prisen for høy.

Videre konkurranseplaner er allerede lagt, og de skal selvfølgelig deles med dere om ikke alt for lenge. Men for now har jeg fått beskjed av coach Gunnar om å trene, spise, kose meg og ha det gøy! Og det er akkurat det jeg har tenkt å gjøre (Jeg har jo denne på tur i posten jo!!). 

Blogglisten

Vinglepetter

Det har nesten gått fire uker siden diettstart.

Fire uker med cardio, diettmat, matbokser, tanker, ulike scenarioer, formsjekker og planlegging. Perioden har gått veldig bra – kroppen har respondert som bare det på diett og cardio, jeg har hatt knallgode økter, lagt meg i rett tid, fått nok søvn, og jeg føler jeg er i god rute til vårens konkurranser.

På den andre siden har jeg en liten klump i magen. En klump jeg ikke helt har klart å finne ut av enda, men som har gjort nok utav seg til at jeg har oppholdt meg i tenkeboksen en god stund. Det er en beslutning som må tas og jeg må ta meg tid, slik at jeg er så sikker som jeg bare kan være på at den beslutningen som tas – er den riktige.

Genser // topp (NY loose fit tee)

Slik er livet – tanker i sving og beslutninger som må taes. Nå skal hodet få hvile og tankene pakkes bort – smilet settes på, og denne lørdagskvelden skal nytes til det fulle med ekstra mat på menyen:) Kos dere!

Blogglisten

Time to step up!

Det har vært en rolig søndag – hvor avslapping har stått øverst på dagens to-do liste. Vi har spist god mat, vært på kino og bare kost oss hele dagen. I en travel hverdag er det godt med slike dager, hvor en rett og slett bare kan puste ut og lade opp til ei ny uke.

Og det er jeg klar for nå – ei ny uke!!! Siste dag på pencillinkuren i dag, så hvis alt går etter planen blir det formsjekk med Gunnar på Kaliber Gym i morgen kveld. Da finner jeg ut om det blir konkurranse til våren, eller om jeg bør vente til høsten. Så da får dere mest sannsynlig høre den endelige dommen i morgen kveld:)

I tillegg blir det opptrapping på treningsfronten. Det blir nytt styrkeprogram med høy fokus på lår, rumpe og mage – og fra tre til fire økter i uka. Har hatt tre økter siden konkurransen, og nå er jeg klar for å kjøre på ekstra. Èn ting er sikkert – blir det konkurranse allerede til våren, blir det innkjøp av ellipsemaskin ASAP.

In it to win it – og alt er virkelig mulig om en vil det nok. NU KÖR VI!!!! 

Blogglisten

Vendepunktet

I går gikk jeg gjennom alle spørsmålene dere sendte inn på spørsmålsrunden. Det var mange gode spørsmål, og noen av de fikk meg til å tenke. Et av spørsmålene jeg fikk var: “Har du alltid vært sunn, slank og trent?”

Og svaret er nei! Det har jeg ikke.

Jeg var jenta som til tider måtte dras med til treningssenteret. Og opptil flere ganger unnlot jeg å dra på trening, mens venninnene mine dro avgårde. Når jeg dro på trening, var det i all hovedsak ellipsemaskinen eller mølla det gikk i. Jeg løp alt for mye, og spiste alt for lite.

Hadde dere spurt menneskene rundt meg for 2-3 år siden, om jeg noen gang skulle stå på en scene i bikini under en fitnesskonkurranse – tror jeg alle blankt hadde svart nei. Hell! JEG hadde svart nei. 

Spørsmålet ovenfor fikk meg til å tenke. Jeg har nesten alltid vært slank, men vendepunktet for meg kom etter et tre måneders langt studieopphold i Bali. Oppholdet satte sine spor, og plutselig – nesten uten at jeg visste ordet av det, hadde jeg lagt på meg flere kilo. Noe måtte gjøres.

Jeg bestemte meg for at nok er nok, og satte i gang. Uten kunnskap om hva som virkelig funket, holdt jeg selvfølgelig i starten fast på min tidligere filosofi: “løp mye, spis lite”. Jeg snakket med ei av jentene jeg var i Bali sammen med i går – og vet dere hva hun sa? “En ting som er litt gøy å tenke på, når vi var i Bali – løp du bare på mølla fordi du ville ha lange og slanke muskler”. DET var meg det!! Men fordi jeg selv hadde lyst og vilje, kom jeg med god hjelp fra kjæresten og ulike artikler på internett – på riktig vei. Jeg gjorde et valg.


Jeg skriver dette fordi jeg vil at mange av dere skal vite at jeg ikke ‘alltid’ har vært den slanke og spreke jenta. Jeg tok rett og slett et valg, og med målrettet innsats endret jeg livsstilen min. Jeg tok saken i egne hender og skaffet kunnskap om hva som virkelig funker – deretter praktiserte jeg det, og fortsatte med det. Det er en læringsprosess, hvor jeg fortsatt har mye å lære. Men en ting er sikkert, jeg har allerede kommet lengre enn jeg noen gang hadde forestilt meg.

Kan jeg, kan du!


Blogglisten

2 uker fra nå har jeg…

..deltatt i min første Bikini fitness konkurranse. Forhåpentligvis har det gitt mersmak, og jeg gleder meg til å legge ned flere timer på gymmet, forbedre meg – og gjøre det enda bedre til neste konkurranse.

Jeg gleder meg til å…

..tilbringe søndagen med verdens beste mamma og lillebror som kommer reisende til Trondheim for å se på konkurransen.

..prøve ut ulike varianter av denne og denne. Sistnevnte med smør og nugatti. Høhøh

..spise mengder med god mat. Snickers, smågodte, boller med nugatti, boller med ost, smør og syltetøy, pizza, hamburger, ostesmørbrød, speltlomper med philadelfia sjokoladepålegg, kakao, sjokolademelk, melk, vafler med nugatti, vafler med cottage cheese og jordbærsyltetøy, pannekaker, brownies, sjokoladekake… ehh ja, jeg kunne vell egentlig fortsatt i det uendelige.

..ligge å daffe i sofaen samtidig som jeg spiser mengder med god mat med film på tvskjermen uten en eneste bekymring.

..ha med godis på kino, og ikke mager kesam.

..ha bedre tid til å være med venner, kjæreste og familie.

…bake! Under diettperioden har jeg enkelte ganger blitt tvunget til å eksperimentere på kjøkkenet. Og vet dere hva jeg har funnet ut? Jeg syns jo det er gøy! Så jeg gleder meg til å kunne fortsette og eksperimentere med både baking og matlaging.

…jul. Tiden går så utrolig fort og jeg gleder meg skikkelig til å reise hjem til Sandnessjøen i jula. Være med familien min, spise god mat, få julestemning, ake med småbrødrene mine, se koselige juleprogram på tven, julebord, dra på byen med jentene++

..mer energi i hverdagen. Dietten har gått over all forventning, men det har også vært tyngre dager.

..spise ubegrensede mengder med det nydelige havrebrødet mitt!

..trene videre, på kcal-overskudd, bygge og bli bedre til jeg forhåpentligvis en gang vil stå på scenen igjen:)

AHHH så mye å glede seg til atte åååå!!!!! Jeg gleder meg selvfølgelig også til konkurransedagen, og ikke bare til det som kommer etter. Bare så det er sagt;-) Ønsker dere alle en super og sporty start på uka!